Ga viktige innspill til mobilitetsplaner

– Vi har tatt et viktig skritt framover i arbeidet med å skape et mer miljøvennlig og attraktivt bysentrum, sier Ole Sannes Riiser og Jørgen Johansen i Bypakke Larvik etter medvirkningsstedet. 

Tirsdag 24. september ble lokale aktører fra kommunen, næringsliv, samarbeidspartnere og interessenter invitert til et medvirkningsverksted for å diskutere konkrete løsninger for framtidas transportsystem i Larvik by. 

– Det er viktig at aktører og interessenter som kan bli berørt av endringene bidrar med sine innspill til arbeidet, sier Ole Sannes Riiser. Han leder arbeidet med mobilitetsplaner i Bypakke Larvik.

Mobilitetsplaner er en del av arbeidet med Bypakke Larvik. En mobilitetsplan viser hvordan vi skal løse transportbehovet helt konkret, og hvordan vi skal legge til rette for både bilbruk, men ikke minst for de som går, sykler eller tar bussen.

– Vi skal utarbeide to slike planer, en for Larvik by sentrum og en for de andre prioriterte strekningene. På medvirkningsverkstedet var det mobilitetsplan for sentrum som stod på agendaen.

Medvirkningsverksted 24092024
Vi fikk mange konkrete forslag, for eksempel til plassering av sykkelparkeringer, hvilke gater som bør tilrettelegges for sykkel, og hvordan vi kan utnytte parkeringshus i sentrum på en bedre måte for dem som trenger å bruke bil. 

Bedre tilrettelegging for sykling, samle parkeringsplasser, bedre forbindelse mellom indre havn og sentrum

Arbeidet med mobilitetsplaner startet opp sommeren 2023.

– Vi fikk mange gode innspill fra deltakerne, forteller Sannes Riiser, og ramser opp:

  • Mange var opptatt av at vi må ha bedre tilrettelegging for sykkel i sentrum, både mer sammenhengende sykkelveier og flere trygge sykkelparkeringer
  • Flere pekte på at sykkelveiene ikke nødvendigvis trenger å følge samme trasé som hovedveiene
  • De fleste mener det er nok parkeringsplasser i sentrum, men at man godt kunne samle flere plasser i ett eller flere parkeringshus fremfor å ha det spredt utover
  • Det var mange som mente at forbindelsen mellom indre havn og sentrum må bli bedre, med tydeligere merking og mer beplantning for å gjøre det triveligere å bevege seg der

– Dessuten fikk vi mange konkrete forslag, for eksempel til plassering av sykkelparkeringer, hvilke gater som bør tilrettelegges for sykkel, og hvordan vi kan utnytte parkeringshus i sentrum på en bedre måte for dem som trenger å bruke bil. 

– Mer enn bare transport

Jørgen Johansen er prosjektleder for Bypakke Larvik. Han understreker at bypakka handler om mer enn bare transport. 

– Det handler rett og slett om å skape en attraktiv by. Vi må skape et transportsystem som bidrar til flere folk i byen, som gir bedre vilkår for næringslivet og som gir et attraktivt sentrum for innbyggere, besøkende og næringsliv.

Johansen påpekte at antall biler i Larvik har økt mer enn befolkningen de siste årene, noe som har ført til økende kødannelser. 

– Uten tiltak ble det forventet at trafikken vil øke med hele 7 prosent fram til 2030. 

Mobilitetsplanene vil legge føringer for den videre utviklingen av Larvik. Planene vil bli innarbeidet i kommuneplaner og påvirke fremtidige utbyggingskrav- og avtaler.

Veien videre 

Arbeidet med mobilitetsplanene skal være ferdig i 2025. Når planene er vedtatt av politikerne, kan arbeidet med å gjennomføre tiltakene starte. 

– Noen tiltak kan kanskje settes i gang eller bygges med en gang, mens andre tiltak må kanskje detaljreguleres før de kan bygges. Hvor raskt tiltakene kan komme på plass avhenger også av hva de koster, og hvem som eier infrastrukturen – om det er kommunen, fylkeskommunen eller andre, avslutter Ole Sannes Riiser.

Hva er mobilitetsplan for Larvik sentrum?

Mobilitetsplanen er en del av arbeidet med Bypakke Larvik. 

En mobilitetsplan viser hvordan vi skal løse transportbehovet helt konkret, og hvordan vi skal legge til rette for både bilbruk, men ikke minst for de som går, sykler eller tar bussen.

Hvordan kan vi gjøre det lettere for folk – uavhengig av transportmiddel – å komme til og fra sentrum? Hvordan kan transportsystemet utvikles for å få et mer attraktivt sentrum? Disse spørsmålene er sentrale i arbeidet med mobilitetsplanene.

For å gi gode løsninger for byens transportsystem og byrom skal mobilitetsplanen blant annet se nærmere på

  • gatesystemet vårt
  • bedre tilrettelegging og prioritering av ulike trafikantgrupper i ulike gater
  • beskrive hvordan de ulike gatene skal se ut
  • se på muligheten for et bedre kollektivtilbud
  • se på bedre løsninger for logistikk og varelevering
  • legge til rette for en effektiv parkeringspolitikk